Kategori

Kulem

Kumaha Sunnah Rosululloh shollallohu ‘alaihi wa sallam nalika anjeuna seja kulem?
Dina riwayat Muslim diuningakeun,

عَنِ الْبَرَاءِ بْنِ عَازِبٍ رضي اللّه عنه أَنَّ رَسُوْلَ اللّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ : إِذَا أَخَذْتَ مَضْجَعَكَ فَتَوَضَّأْ وُضُوءَكَ لِلصَّلَاةِ ثُمَّ اضْطَجِعْ عَلَى شِقِّكَ الْأَيْمَنِ ثُمَّ قُلْ: اَللّهُمَّ إِنِّي أَسْلَمْتُ وَجْهِي إِلَيْكَ وَفَوَّضْتُ أَمْرِي إِلَيْكَ وَأَلْجَأْتُ ظَهْرِي إِلَيْكَ رَغْبَةً وَرَهْبَةً إِلَيْكَ لَا مَلْجَأَ وَلَا مَنْجَا مِنْكَ إِلَّا إِلَيْكَ آمَنْتُ بِكِتَابِكَ الَّذِي أَنْزَلْتَ وَبِنَبِيِّكَ الَّذِي أَرْسَلْتَ وَاجْعَلْهُنَّ مِنْ آخِرِ كَلَامِكَ فَإِنْ مُتَّ مِنْ لَيْلَتِكَ مُتَّ وَأَنْتَ عَلَى الْفِطْرَةِ. قَالَ: فَرَدَّدْتُهُنَّ لِأَسْتَذْكِرَهُنَّ فَقُلْتُ : آمَنْتُ بِرَسُوْلِكَ الَّذِي أَرْسَلْتَ. قَالَ : قُلْ: آمَنْتُ بِنَبِيِّكَ الَّذِي أَرْسَلْتَ

Ti al-Baro bin ‘Azib rodhiyallohu ‘anhu, “Saéstuna Rosululloh shollallohu ‘alaihi wa sallam parantos ngadawuh, ‘Upama anjeun geus cunduk ka tempat saré, maka pék wudu heula saperti wudu rék solat, tuluy nyangkéré ka beulah katuhu, tuluy pék ucapkeun (Allohumma inni aslamtu wajhi ilaika wa fawwadtu amri ilaika wa alja’tu dohri ilaika rogbatan wa rohbatan ilaika la malja’a wala manja minka illa ilaika amantu bi kitabikal lazi anzalta wa bi nabiyyikal lazi arsalta), sarta jadikeun éta do’a téh ucapan anjeun anu terahir (saméméh saré). Saupama anjeun (ditakdirkeun) maot dina peuting éta, maka anjeun maot dina kaayaan fitrah”. Saur anjeuna (al-Baro), “Simkuring ngabalikan deui éta do’a supaya apal ku ngucapkeun (Amantu bi rosulikal lazi arsalta)”. Anjeuna ngadawuh, “Ucapkeun ku anjeun (Amantu bi nabiyyikal lazi arsalta)”. (HR Muslim)

Dina riwayat séjén, kecap (أَسْلَمْتُ وَجْـهِـي) ngagunakeun kecap (أَسْلَمْتُ نَفْسِـي).

Tarjamah do’a:

اَللّهُمَّ إِنِّي أَسْلَمْتُ وَجْـهِـي إِلَيْكَ

Ya Alloh, sayaktosna abdi masrahkeun diri abdi ka Anjeun.

وَفَـوَّضْتُ أَمْرِي إِلَيْكَ

Sarta abdi masrahkeun urusan abdi ka Anjeun.

وَأَلْجَأْتُ ظَهْرِي إِلَيْكَ

Sarta abdi nyandarkeun pungkur abdi ka Anjeun

رَغْبَةً وَرَهْبَةً إِلَيْكَ

Dina kaayaan micinta tur pinuh pangharepan ka Anjeun

لَا مَلْجَأَ وَلَا مَنْجَا مِنْكَ إِلَّا إِلَيْكَ

Teu aya tempat nyandarkeun sareng teu aya tempat kasalametan ti Anjeun anging nyanggakeun ka Anjeun

آمَنْتُ بِكِتَابِكَ الَّذِي أَنْزَلْتَ

Abdi iman kana kitab Anjeun anu parantos dilungsurkeun

وَبِنَبِيِّكَ الَّذِي أَرْسَلْتَ

Sarta (iman) ka Nabi anu parantos diutus ku Anjeun

Dina katerangan séjénna disebutkeun yén kulem téh ulah sok dikawitanan ku nangkuban (saré ku beuteung) atawa upama lilir dina kaayaan nangkuban maka kedah énggal robah posisi.

عَنْ طِخْفَةَ الْغِفَارِيِّ أَنَّهُ كَانَ مِنْ أَصْحَابِ الصُّفَّةِ قَالَ: بَيْنَا أَنَا نَائِمٌ فِي الْمَسْجِدِ مِنْ آخِرِ اللَّيْلِ أَتَانِي آتٍ وَأَنَا نَائِمٌ عَلَى بَطْنِي فَحَرَّكَنِي بِرِجْلِهِ فَقَالَ: (قُمْ هَذِهِ ضَجْعَةٌ يُبْغِضُهَا اللَّهُ) فَرَفَعْتُ رَأْسِي فَإِذَا النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وسلم قَائِمٌ عَلىَ رَأْسِي. أخرجه البخاري فى الأدب المفرد

Ti Thikhfah al-Ghifari, nya anjeunna téh kaasup Ashab as-Shuffah, anjeunna sasauran, “Nalika kuring saré di masjid, dina waktu ahir peuting aya nu datang, sedengkeun kuring keur saré nangkuban. Tuluy anjeunna ngagerakkeun kuring ku sampéanna, bari nyarita: ‘Hudang, saré kitu téh dibenduan ku Alloh’. Tuluy kuring hudang, nyatana Nabi shollallohu ‘alaihi wa sallam keur ngadeg caket mastaka”. (HR al-Bukhori dina al-Adab al-Mufrod)*** Wallohu A’lam

Dikirim ku dina 3 Mei 2014. Dina rohangan MATERI TA'LIM. Salira tiasa ngiring ngarespon kana ieu seratan dina wadah RSS 2.0. Salira tiasa nyimpen tanggapan kana ieu seratan

Tulis Tanggapan

Photo Gallery

bebas bayar, pembayaran mudah dan cepat, transaksi online, pembayaran tagihan dan tiket, transfer dana online
Kategori
Direka ku Gabfire themes